سوالات پرتکرار وردپرس که بی پایه و اساس رد و بدل می شوند

البته که پرسیدن عیب نیست و ندانستن عیب است! ولی سوالاتی که توی این یادداشت درموردش صحبت میشه از پایه اشتباه هستند و باعث گمراهی افراد خواهند شد. برای همین سعی کردم در حد توان به نوبه خودم شفاف سازی کرده باشم تا شاید این سوالات کمتر پرسیده شود.
در این یادداشت:
وردپرس بهتر است یا برنامه نویسی؟
یک سوال متداول بسیار سطحی و تقریبا خنده دار! دقیقا از زمانی که داشتن سایت کمی بیشتر از گذشته باب شده این سوال گوش اکثر توسعه دهندگان وب را می خراشد. انگار بپرسید پیتزا بهتره یا بقیه غذاهای موجود در دنیا! خب با چه غذایی داریم مقایسه می کنیم؟ اصلا خوده پیتزا انواع مختلفی رو شامل میشه…
درکل این دسته از سوالات چون پایه و اساس درستی ندارن، پاسخ هایی که در سطح وب موجوده هم عموما بی پایه و اساس هستند. بیشتر جنبه مارکتینگ و فروش دارند تا اینکه موضوعی رو به شکل واقعی و فنی بررسی کرده باشند. تازه در این میان عده ای هم تفاوت خاصی بین کدنویسی و برنامه نویسی قائل نشده و صرفا کد نویسی را بخاطر وجود کلمه “کد” باکلاس تر و حرفه ای تر میدانند 😂
درکل اگر بحث برنامه نویسی مطرح باشد، شما باید دیدگاه کاملی از نیازهای خودتون (حالا چه بستری برای فروش باشه چه اینکه صرفا کاتالوگ و معرفی یا هرچیزه دیگه ای) داشته باشید. بعد با توجه به این موضوع بستر مناسب و نیازهای اولیه آن بررسی شود و درنهایت بعد از انتخاب شیوه پیاده سازی آن و فازهای اجرایی نرم افزار شما، تازه میشه به صورت دقیقتر درخصوص اینکه چقدر زمان و هزینه براتون درپیش داره صحبت کرد.
درکنار این موضوع اگر پروژه ی شما مخاطب زیادی ندارد یا در ابتدای راه هستید فقط در صورتی می شود با وردپرس مقایسه شود که امکانات درخواستی شما در قالب یک وبلاگ یا فروشگاه اینترنتی بگنجد همین! البته که می شود انواع دیگری از سایت را هم با وردپرس پیاده سازی کرد اما قابل قیاس با پروژه هایی که برای آن فکر شده و به شیوه استاندارد و حرفه ای پیاده سازی شده اند نیست.
وردپرس ایمن تر است یا برنامه نویسی؟
اگر تا این قسمت رو خوانده باشید قطعا پاسخ این سوال هم در ذهنتان شکل گرفته است. بله درسته کاملا بی اساس و منطق مطرح می شود و هیچ پاسخ منطقی نخواهد داشت مگر اینکه هر دو بستر به شکل دقیق مشخص باشند و با بررسی امنیتی و تنها بعد از گذراندن آزمون های امنیتی و بررسی نتایج آنها می توان پاسخ داد.
وگرنه هر سرویس آنلاینی ممکن است ضعف های امنیتی خاص خود را داشته باشد و ارتباطی با وردپرسی بودن آن ندارد.
البته که باز هم در پاسخ هایی که قصد فروش وردپرس داشته باشند همیشه وردپرس ایمن تر خواهد بود و در پاسخ هایی که قصد فروش پلتفرم های اختصاصی مطرح باشد آن پلتفرم برنده است. نکته اینجاست که سوالات فنی و تخصصی از فرد متخصص همان کار پرسیده شود نه از واحد فروش و اگر مشکل امنیتی گزارش می شود مستندات دال بر این موضوع هم ارائه شود.
چرا وردپرس نصب نمیشه؟
با اختلاف یکی از بزرگترین عوامل خراب کردن اعصاب، روح و روان هر کسی که در این حوزه فعالیت می کند پرسیده شدن همین سوال است! بارها شده برای خودم پیش اومده و هیچوقت هم از مد نمیوفته. دوستان دقت کنید که صرفا گفتن این عبارت “نصب نمیشه” هیچ اطلاعات خاصی نمی دهد که بر اساس اون بشه به فکر رفع مشکل بود. همیشه هنگام پرسیدن این سوالات، بستری که در آن اقدام به نصب وردپرس کرده اید را معرفی کنید و علاوه بر آن اگر پیام خطای خاصی مشاهده می کنید هم ذکر بفرمایید.
کدام نسخه وردپرس بهتر است؟
قاعدتا هر پروژه ای که به صورت منبع باز یا Open Source عرضه می شود، هر لحظه در حال بروزرسانی است و عموما منظم نسخه های جدید از آن منتشر می شود. دقت داشته باشید خیلی خیلی مهمه که هرزمان نسخه جدید منتشر می شود برای بروزرسانی زیرساخت قدیمی خود اقدام فرمایید. مخصوصا اگر بروزرسانی های امنیتی وجود داشته باشد اهمیت این موضوع چندین برابر می شود. البته بازهم تعداد زیادی از سایت هایی که با وردپرس راه اندازی می شوند به دلیل نوع پیاده سازی غلط به سادگی قابل بروزرسانی نیستند و به اجبار نسخه قدیمی در حال اجراست که باعث مشکلات زیادی از جمله کندی سرعت، درهمریختگی ظاهری یا حتی مشکلات امنیتی می شود.
گفته می شود که بار کج به مقصد نمی رسه! اگر بیشتر به این موضوع فکر کنید اکثر صاحبان سایت های تازه تاسیس چون سردرگم هستند و عموما هم تجربه ای ندارند پس قرار نیست این بار به جایی هم برسه پس عموما به غلط کج رها میشه. تا جایی که دیده شده افزونه هایی برای جلوگیری از بروزرسانی های وردپرس نوشته می شوند… قضاوت با خودتان!
چرا وردپرس کند است؟
وردپرس به خودی خود کند نیست. عوامل بسیار زیادی مثل شیوه پیاده سازی، نگهداری و بستر میزبانی آن می تواند باعث کندی آن شود. همینطور استفاده غیر اصولی از این پلتفرم در ابعاد بسیار بزرگ می تواند باعث تجربه کندی سرعت شود. همچنین باید دقت داشت صرفا نصب یک قالب در هاست را نمی توان طراحی و راه اندازی سایت دانست! بهینه سازی، تنظیمات امنیتی و سیاست های تهیه نسخه پشتیبان به همراه استفاده از شبکه های توزیع محتوا مثل کلادفلیر می تواند تاثیر خیلی زیادی در سرعت بارگذاری و تجربه کاربری سایت شما داشته باشد. همچنین تنظیمات WAF در سرویس های ابری مثل کلادفلیر بحث تخصصی و نیازمند دانش فنی بیشتری است که در صورت عدم تنظیم صحیح می تواند منجر عدم محافظت کارآمد از سایت شما دربرابر حملات DDOS شود.
دقت داشته باشید هاستینگ های معتبر به خوبی در برابر حملات DDOS محافظت می شوند اما این موضوع باعث هدر رفتن منابعی می شوند که شما هزینه ی آن را پرداخت کرده اید. یعنی بجای اینکه این منابع صرف بارگذاری سایت برای بازدیدکنندگان واقعی شود، بخشی از آن درحال مصرف شدن برای جلوگیری از این حملات هستند. پس برای سایت هایی که سرعت و امنیت آن برای شما اهمیت دارد حتما باید از سرویس های CDN مثل CloudFlare استفاده کنید.
چطور کنترل پنل هاست را فارسی کنیم؟
بزرگترین مشکلی که یک توسعه دهنده وب می تواند با آن روبرو شود عدم توانایی درک زبان انگلیسی است! به هیچ عنوان به دنبال کنترل پنل فارسی نباشید بجای آن سعی کنید برای یادگیری زبان انگلیسی وقت بیشتری بگذارید. دنیای وب و توسعه آن به هیچ وجه در چیز هایی مثل نصب یک قالب فارسی از سایت های فروش قالب در هاست های فارسی خلاصه نمی شود شما باید روز به روز مطالب بروز و نکات کلیدی این حوزه را با جستجو در مقالات و انجمن های رسمی گوناگون که 99% به زبان انگلیسی هستند پیگیری کنید تا بتوانید در این حوزه پیشرفت کنید. درغیر این صورت صرفا فقط یک نصاب قالب می شوید که تا ابد منتظر بروزرسانی ها و مقالات ترجمه شده تاریخ گذشته باقی مانده است تا شاید مشکلاتش برطرف شود…
دوره آموزشی طراحی سایت با موبایل بخرم یا نه؟
واقعا جاییزه سمی ترین سوالی که تا حالا شنیده بودم میرسه به همین! من واقعا نمیدونم داستان چیه که عده ی زیادی سرشون تو گوشیه و با هیچ قدرتی هم نمیشه از این وسیله ی کوچیک جداشون کرد. بارو کنید یا نه، دنیای آنلاین شاید از طریق موبایل قابل استفاده باشد (اونم نه همه ی قسمت ها فقط بعضی از سرویس ها مثل اینستاگرام و…) اما تولید/توسعه و یا نگهداری ازش با موبایل نه تنها ممکن نیست بلکه حتی یک جوک بی مزه هم حساب نمیشه! لطفا برای وقت خودتون ارزش بذارین و اصلا دنبال اینطور تبلیغات نباشید.
گاهی دیده میشه جاهایی پروفایل های اجتماعی رو به دامنه اختصاصی متصل می کنند مثلا فرض کنید شما در سایتی عضو می شوید و یک صفحه در اختیار شما می گذارد چیزی مشابه با عملکرد اینستاگرام که همه با آن آشنا هستید اما با این تفاوت که آدرس دسترسی به آن صفحه یک نام دامنه اختصاصی است مثلا name.com که هر چیزی که شما ثبت کنید می تواند شامل آن شود. اینکار طراحی سایت نیست در حقیقت عضویت و دریافت یک صفحه آماده از یک سایت است که فقط آدرس دامنه شما بهش متصل شده همین! در اینجا با چند دروغ مارکتینگی به اسم طراحی سایت به خورد افرادی که هیچ اطلاعاتی از این حوزه ندارند داده شده و مثلا با موبایل طراحی سایت انجام داده اند! قضاوت با خودتان…
کلام پایانی
هرچند که نوشتن این یادداشت و تجدید خاطرات این سوالات سمی هرگز نمی تونه برای من حس خوبی باشه، ولی امیدوارم باعث شفاف سازی برخی موضوعات باشه و کمتر شاهد این مدل پرسش ها باشیم یا حداقل شامل پرسش های متداول نباشن :))