وبلاگ! دنیای فراموش شده وب فارسی

وبلاگ نویسی

سلام اسم من سیاوشه و اینجا وبلاگ شخصی منه. در این مقاله با شما همراه هستم تا نگاهی دقیق تر به وبلاگنویسی و سرگذشتش توی وب فارسی داشته باشیم.

بلاگ که بود و چه کرد:

قبل از شروع بهتره توضیح بدم که وبلاگ یا بلاگ دقیقا به چه چیزی گفته میشه. وبلاگ درواقع نوعی از وبسایت هستش که حاوی اطلاعاتی مانند: گزارش روزانه، اخبار، یادداشت‌های شخصی یا مقالات علمی مورد نظر طراح یا نویسنده ی اون بلاگه. بلاگ ها انواع مختلفی دارن که معروف ترین اون ها وبلاگ(بلاگی بر بستر وب) و ولاگ(بلاگ ویدیویی یا ویدیو بلاگ) هستند که به تازگی نوع دومش داره توی ایران باب میشه.

 

وبلاگ متروکه

چی شد که وبلاگنویسی از پر ترافیک ترین سرویس وب به قسمتی فراموش شده و نه چندان فعال تبدیل شد

خب بنظر من کلا وب فارسی در این 20 ساله گذشته، به دو دسته تقسیم میشه:

  • دوران قبل از شبکه های اجتماعی
  • دوران بعد از شبکه های اجتماعی

 

دوران قبل از شبکه های اجتماعی:

در این دوران بخاطر محدودیت ها و نیاز به دانش فنی در زمینه طراحی و راه اندازی وبگاه ها، کسانی که توی وب فارسی به نوعی تولید محتوا میکردن یا اصلا بستری برای تولید و انتشار محتوا داشتن خیلی افراد کمی بودن. یعنی به زبان ساده اگر کسی میخواست مثلا یک وبگاه داشته باشه که داخلش موسیقی یا تصویر یا نوشته ای رو به نمایش بذاره باید حداقل دانش فنی ساختن اون وبگاه رو میداشت و این باعث شده بود هر کسی با هر سطح سوادی نتونه تولید کننده یا منتشر کننده ی محتوا باشه.

خب این مسئله هم خوبی های خودش رو داشت هم بدی های خودشو. مثلا یکی از خوبی هاش این بود که مثل امروزه انقدر محتوای زرد و بدرد نخور توی وب فارسی زیاد نبود! از بدی هاش هم میشه این مسئله که کسانی که در زمینه ای تخصصی دارن و میتونن اونو به اشتراک بذارن حتما باید تخصص طراحی وبسایت هم داشته باشن!

سال 1381 بود که پرشین بلاگ به عنوان اولین سرویس وبلاگدهی رایگان و ایرانی در وب فارسی شروع به فعالیت کرد و افراد برای انتشار محتوا دیگه نیازی به طراحی وبسایت از پایه نداشتن. رفته رفته به تعداد این سرویس ها افزوده شد و یکی از پر طرفدار ترین سرگرمی های وب فارسی بود. این سرویس ها درواقع یک صفحه با امکانات محدود + دریافت دیدگاه به کاربرانشان ارائه میدادن.

 

اما…

استفاده از این سرویس ها هم حداقل دانش فنی استفاده از کامپیوتر و اتصال به اینترنت و مقدار کمی طراحی گرافیک برای دیزاین صفحات شخصی رو نیاز داشت. پس هنوز همه ی همه توان انتشار مطالب نداشتن و عموما دانشجوها و دانش آموزان میتونستن از این سرویس ها استفاده کنند. فضای علمی و ادبی و هنری و البته سرگمی بر این بستر حاکم بود و خیلی کم محتوای زرد یا کپی کامل به چشم میخورد. همه چیز خوب بود تا دوران شبکه های اجتماعی از راه رسید.

 

دوران بعد از شبکه های اجتماعی:

در ابتدا شبکه اجتماعی فیسبوک بود که بین قشر جوان جامعه خیلی طرفدار داشت و استاتوس های صفحاتش داشت کم کم جای بلاگ نویسی رو میگرفت. البته از حق نگذریم امکانات بلاگ نویسی روی دیوار فیسبوک هم طراحی شده بود و چون شبکه ی پر ترافیکی بود مطالب بازدید خوبی هم میگرفت.

به نظر من این دنیا زمانی از بین رفت و شکل زشت و بی کیفیتی به خودش گرفت که اینستاگرام و تلگرام به دنیای انتشار محتوا پا گذاشتند. این سرویس ها چون دیگه نه دانش فنی نیاز داشتند نه امکانات ویژه و خاصی رو میطلبید (دیگه همه موبایل دستشون بود از بچه ی کوچیک تا بزرگ فامیل) همه شدن منتشر کننده ی محتوا. با این اوضاع هر کسی هر چیزی رو به اسم محتوا منتشر کرد و با ورود ترافیک به این شبکه ها، کسانی که تحت وب کار میکردند مجبور شدن به این سرویس ها کسب و کار و علاقه ی خودشونو منتقل کنند. از این دوره بود که محتوای واقعی و آموزنده خیلی کمیاب شد و محتوای بی ادبانه جاشو گرفت به صورتی که هرچی بیشتر هنجار شکنی اتفاق می افتاد اون پیج بیشتر طرفدار پیدا میکرد.

من به شخصه مشکلی که با این شبکه ها دارم اینه که عمومه جامعه فکر می کنند اینترنت یعنی تلگرام اینترنت یعنی اینستاگرام! بعد قدرت جستجوی ساده در گوگلو هم ندارن! خودم به عنوان طراح و گسترش دهنده ی وب خیلی به این مسئله بر خوردم که حتی بعضی از افرادی که برای کسب و کارشون نیاز به وبسایت داشتند نمیدونستند اصلا در مورد چی داریم صحبت می کنیم و این خیلی غم انگیز بود!

امروزه با وجود کرونا و سعی و تلاش همه برای ساختن کسب و کار مجازی، شاهد این هستیم که کیفیت کاری روی بستر هایی مثل اینستاگرام هم رو به رشد هستش و خیلی از افراد واقعا برای نجات این شغل زحمت کشیدند. پیج های زشت و هنجارشکن روز به روز درحال کم شدن هستند و جای خودشونو به محتوای یونیک و شکیل دادند. افراد به دنبال هرچه بیشتر کردن دانش فنی خودشون در زمینه های گرافیک و تصویر برداری هستند تا فروش مجازی خودشونو بیشتر کنند و خلاصه میشه گفت از دوران تاریک این شبکه ها گذر کردیم.

 

بهترین زمان برای شروع بلاگ: 

 

همین الان بهترین زمان برای شروع یک وبلاگ با موضوع دلخواه شماست! وبلاگ میتونه یکی از پر ترافیک ترین بستر ها برای معرفی شما و کسب و کارتون باشه. ضمن اینکه شما این امکانو خواهید داشت که هر زمان احتیاج داشتید امکانات فروش آنلاین (فروشگاه تحت وب) خودتونو هم روی وبلاگتون فعال کنید. و دیگه نیازی نیست به پیج ها یا وبلاگ های دیگه بگین که معرفیتون کنن اگر کارتونو خوب انجام بدین از گوگل بازدید خیلی مناسبی دریافت می کنید!

 

ممنون که تا اینجا همراه من بودید امیدوارم از این مطلب لذت برده باشید اگر سوال یا دیدگاهی داشتید حتما این پایین برای من بنویسید.

 

در مطالب بعدی سعی میکنم روش های طراحی و راه اندازی وبلاگ های شخصی رو به زبان ساده براتون بنویسم.

 

یادداشت های یک مهندس نرم افزار که بیشتر از 10 ساله طراحی و توسعه انواع سرویس های آنلاین در بستر وبسایت و وب اپلیکیشن رو بر عهده داره. مسلط به مباحث استراتژی، سئو، امنیت و راه اندازی/پشتیبانی سرویس های زیرساخت میزبانی وب برپایه سیستم عامل لینوکس.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دنیای جذاب و پرفراز و نشیب پشتیبانی سایت‌های وردپرسی خوش اومدید! 🎉

دوره آموزش پشتیبانی سایت وردپرس

سایت‌های وردپرس و ووکامرسی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین انواع وب سایت هستند. در این دوره آموزشی یاد خواهید گرفت، چطور از این زیرساخت محبوب نگهداری کرده و آنرا همیشه بروز، ایمن و بدون مشکلات فنی یا ظاهری در اختیار داشته باشید.

آغاز پیش ثبت نام دوره آموزشی

با تکمیل فرم پیش ثبت نام، از تخفیف ویژه برخوردار شوید